1875 yılında Paris’de yapılan Paris Kongresi’nde işaret dilinin yasaklanması önerilmiş, 6-11 Eylül 1880 tarihinde 97 Odyolog 3 sağır bireyin katıldığı Milano Kongresi’nin sonunda sağır bireylerin eğitiminde işaret dili yerine sözel eğitim yönteminin kullanılmasına karar verilmiş ve eğitimde işaret dili resmen yasaklanmıştır. 1953 yılında ise Türkiye’de Türk İşaret Dili resmen yasaklanmaya başlamış, eğitimde sözel – işitsel yöntemlere geçilmiştir. Yasağın gerekçesi olarak sağır bireylerin sözel – işitsel yöntemlerle daha başarılı olabileceği gösterilmiş işaret dili ile eğitimin faydasız olduğu savunulmuştur.
1970’li yılların sonunda dünya genelinde alınan kararın yanlış olduğu fark edilmiş ve sağır bireylerin eğitiminde işaret dili ile eğitime devam edilmeye başlanmıştır. Sadece sağır bireylere değil işiten bireylere de işaret dili öğretimine başlanmıştır.
Türkiye’de işaret dili konusunda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 1995 yılında yayımlanan “Yetişkinler için İşaret Dili Kılavuzu” adlı eser uzun süre tek kaynak olarak kalırken pek çok ülkede işaret dili sözlükleri, özel eğitim kitapları, yardımcı ders malzemeleri, işitme sorunu olmayan kamu görevlilerine el kitabı gibi yüzlerce yayın çıkarılmıştır.
1 Temmuz 2005’de TBMM’de kabul edilen ve Resmî Gazete’de yayımlanan 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun’un 15. Maddesine eklenen “İşitme özürlülerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla Türk Dil Kurumu Başkanlığı tarafından Türk İşaret Dili sistemi oluşturulur.” ifadesi ile TİD resmen tanınmıştır.
Anlatan Eller olarak ne yapıyoruz?
Anlatan Eller olarak işiten ve sağır bireyler arasında iletişim köprüsü görevi görüyor, Türk İşaret Dili eğitimlerimiz ile sağır istihdamına katkı sunuyoruz.
Sağır bireyler eğitimde fırsat eşitsizliğine ek olarak sosyal hayatlarında en büyük eşitsizliği “İletişim” alanında yaşarlar. Birincil iletişim dili İşaret Dili olan sağır bireyler, işaret dili bilmeyen bireylerle iletişim kurmak için dudak okuma, yazarak anlaşma gibi farklı teknikleri kullanmaya çalışırlar. Fakat doğru ve faydalı olan karşılıklı iletişim yöntemi İşaret Dili’dir.
Hepimiz kendi kullandığımız dilimiz ile derdimizi anlatabilmek, karşımızdakini kendi dilimizle anlayabilmek isteriz.
Bizim için her birey biricik ve özeldir. Kurumlar da öyle.
Kurumunuza özel olarak hazırladığımız Türk İşaret Dili eğitim programları ile iç ve dış iletişiminizi güçlendiriyor ve kurum içi farkındalığınızı, motivasyonunuzu yükseltiyoruz.
Anlatan Eller sosyal girişiminden kurumunuz özelinde Türk İşaret Dili eğitimi ve/veya atölyesi aldığınız takdirde sizler Türk İşaret Dili’ni öğrenirken, sağır eğitmenimizin istihdamına katkı sunuyor ve Anlatan Eller Dijital Okulu’nda sağır bireylerin ücretsiz eğitim almasına destek oluyorsunuz.
Bugüne kadar 6 kurumsal, 16 grup içi TİD Eğitimi & Atölyesi gerçekleştirerek 300+ bireye eriştik.
Eğitim & Atölye yaptığımız kurumlar: Ebebek, Şişli Belediyesi, Mazars Denge, Walter’s Coffee Roastery, odeabank, kale grubu
Sürdürülebilir kalkınma için küresel amaçlara yönelik çalışıyoruz.